Haber

Erzurum’da cirit heyecanı

Türklerin tarih boyunca vazgeçmediği, Selçuklu ve Osmanlı’da hem kendi kendini eğitmede hem de sporla savaşçı yetiştirmede önemli bir unsur olan atlı cirit, Erzurum’da hafta sonlarının vazgeçilmezi olarak sürdürülmektedir.

Erzurum’un birçok köy veya kasabasında olduğu gibi şehir merkezinde de cirit oynamak ve seyretmek birçok insan için bir tutku haline geldi. Erzurum’da cirit alanında hem yaklaşan yerel liglere hem de Türkiye şampiyonasına hazırlanan takımlar, seyircilerine heyecanlı dakikalar yaşatıyor.

Cumhuriyetin ilk cirit kulübü Erzurum’da

Adından da anlaşılacağı gibi cirit sporunun olmazsa olmazı attır. At, Türk hakimiyetini Asya bozkırlarının ötesine taşıyarak yüzyıllardır Türk kültürünün değerli bir modülü olmuştur. Cumhuriyet’ten sonra ilk ihtisas kulübü 1957 yılında Erzurum’da kurulmuş, daha sonra Erzincan, Bayburt, Ankara, Uşak, Manisa ve Malatya’da kulüpler kurulmuş ve Atlı Cirit Atlı Cirit Sporları tüm Anadolu’da profesyonel olarak yapılmaya başlanmıştır. Binicilik Ciritinde binici ve atın görünümü estetik bir değere sahiptir ve toplumsal değerlerimizi yansıtır. Milli kültürümüzün birer parçası olan marifet, cüret, çeviklik, erdem ve bağışlayıcılık özelliklerini sportmenlikle buluşturarak izleyenlere keyifli dakikalar yaşatıyor.

Hafta sonları cirit severler maçları kaçırmaz.

Türkiye şampiyonasına hazırlanan takımlar canla başla çalışıyor. Bazen yürekler ağza gelir. Elbette her spor dalında olduğu gibi cirit müsabakaları da kurallarına göre oynanır. Cirit oyununda sporcu, rakibi tarafından kendisine atılan ciritten korunmak için çeşitli hareketler yapar, atın sağ tarafına, karnının altına veya boynuna yatar. Bazı sporcular, kaçış çizgisine gelene kadar rakiplerini kovalar ve ardından cirit atar. Onları vurdukça puan kazanıyorlar.

Cirit tarihin derinliklerinden gelen bir cet sporudur.

Cirit etimolojik olarak Arapça kökenlidir ve “palmiye ağacının soyulmuş dalı” anlamına gelir. Günümüzde sporcular 100 cm uzunluğunda, 2,5 cm çapında oval, 1,5 cm çapında alçalan ve 2,5 cm çapında yanları lastik kaplamalı ahşap olacak şekilde tasarlanmaktadır. Atlı Cirit icrası için değerli olan bir diğer konu ise arazidir. Atların temposu ve koşu menzili göz önüne alındığında, sahanın büyüklüğü bir zorunluluk haline gelir. Maç 7 at ve her iki takımdan oyuncularla başlar ve bir takımın at ve sporcu sayısı beşin altına düşerse hükmen yenik sayılır. – ERZURUM

haber-borcka.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu